― Oglas ―

Fed Horses: Glasba je včasih edino zdravilo, ki zmore pozdraviti nemirno in ranjeno srce!

Gre za slovensko alternativno country skupino, ki se je s svojim ljudskim melosom, z zanimivim pristopom h glasbi in radijsko izpiljeno zvočno podobo že...
DomaNoviceBliža se prva edicija Festivala nove novomeške glasbe

Bliža se prva edicija Festivala nove novomeške glasbe

- Oglas -

Motiv 1. Festivala nove novomeške glasbe je 100. obletnica novomeške pomladi s poudarkom na kantavtorskih, intimnih koncertih predstavnikov novega novomeškega vala glasbe in tematskih večerih treh najvidnejših predstavnikov gibanja novomeška pomlad (Mirana Jarca, Božidarja Jakca in Antona Podbevška). Kot pravijo organizatorji, je prav, da se slednjim poklonimo na svojevrsten način. Gibanje, katerega kolesje so spravili v tek, je namreč ključno vplivalo na kulturno-umetniško dogajanje že takrat in posledično tudi danes. Njihova zapuščina kliče po nadaljevanju, načrtih, zazrtih v lepšo prihodnost glasbenikov in umetnikov novega novomeškega vala, vzpostavitvi novomeške koncertne transverzale. Festival pripravljajo v najzahtevnejših časih, saj se zavedajo, da je kultura tista, ki dviguje duh tako someščanom kot tudi umetnikom, glasbenikom, ki soustvarjajo vzpodbudno klimo.

Festival bo potekal v organizaciji in ob sofinanciranju PRODUKCIJSKE HIŠE in ZALOŽBE INJA MUSIC iz Novega mesta (Anja Pavlin in Igor Ilič), Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto (KCJT), Knjižnice Mirana Jarca, Javnega sklada za kulturne dejavnosti (Klavdija Kotar), Športnega kluba Košenice (Marjan Pirnar) ter pridruženih sponzorjev tematskega leta.  

Dogodek bo brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na

rezervacije.festivalglasbe@gmail.com.

Brezplačne vstopnice za prva dva večera bo na blagajni KCJT možno prevzeti od 8. 9. 2020 dalje. Za tretji festivalski večer bodo rezervacije preverjali na vhodu v atrij grmskega gradu.

Festival bo potekal v treh večerih:

PRVI VEČER – VEČER MIRANA JARCA

Datum: petek, 11. 9. 2020, ob 20. uri
Lokacija: avla KCJT

Nastopajoči:  Martina Mravinec trio (Martina Mravinec, Domen Bohte, Borut Perše), Tretji kanu 

- Oglas -

Večer bo otvoril trio – Martina Mravinec, Domen Bohte in Borut Perše. Miran Jarc je bil prav tako kot Martina Črnomaljec, zato mu bo omenjeni trio posvetil venček etno obarvanih priredb belokranjskih ljudskih skladb.

Martina Mravinec je mlada glasbenica, pevka, avtorica glasbe in besedil svojih pesmi, sodeluje pa tudi z belokranjsko zasedbo 2B, poje s tamburaškim orkestrom Dobrec, kjer so na repertuarju slovenske zimzelene in ljudske pesmi. Pod svoje okrilje jo je vzela tudi založba Inja music, pri kateri bo septembra izšel njen prvi singel in videospot na samostojni glasbeni poti.

Na bas kitari bo Martino spremljal Domen Bohte – umetniški vodja delavnic in festivala Jazzinty, sicer pa Domen ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, skladatelj in organizator. Trio sestavlja še kitarist, Novomeščan Borut Perše, ki ga poznamo iz zasedb Jardier, Primož Turk, Bort Ross, Daniel Vezoja …,  pri založbi Inja music pa Borut sodeluje tudi kot studijski glasbenik.


Večer nadaljujejo eni najvidnejših predstavnikov novega novomeškega vala, skupina Tretji kanu, katere pevka Anja Pavlin je tudi soustanoviteljica založbe Inja music in kreativna soorganizatorka festivala.  Tretji kanu so eni najbolj predvajanih skupin na Valu 202, igrali so tudi v sklopu »koncertov doma«, ki so jih v času pandemije pripravili na nacionalnem radiju in na jutranjem koncertu z Andrejem Karolijem. Ob izidu prvenca so bili nominirani tudi za Zlato piščal v kategoriji Novinec leta. Plovemo je naslov drugega studijskega albuma, ki so ga izdali minulo jesen. Pod palubjem Tretjega kanuja najdemo vse prej kot žanrsko enakozvočje – rdeča nit albuma pa je v  sporočilnosti in zgodbah, ki jih prevažajo v tem malem plovilu. Zato – prisedite v Tretjega.

Zasedba:

Anja Pavlin (vokal)
Jan Medle (vokal, akustična kitara, električna kitara)
Žiga Dobravc (bobni, tolkala)
Sondža (baskitara, kontrabas)
Tomi Perinčič (električna kitara, slide kitara, lap steel kitara)

DRUGI VEČER –  VEČER BOŽIDARJA JAKCA

Datum: sobota, 12. 9. 2020, ob 20. uri
Lokacija: avla KCJT

Nastopajoči: Domen Brodarič, Nina Suljić in

- Oglas -

Sandra Erpe trio

Večer Božidarja Jakca bo akustično otvoril Domen Brodarič, 22-letni Novomeščan, pevec, kitarist in besedilopisec ter predstavnik založbe Inja music, saj bo pod okriljem le-te v jeseni izšel njegov prvi avtorski singel. Pri nastopu se bo Domnu pridružila tudi pevka in pianistka Nina Suljić

 (zmagovalka Glasa mladih Bele krajine 2019) z avtorskimi šansoni.


Nadaljujevali bodo z akustičnim nastopom novomeške kantavtorice Sandre Erpe z bendom. Sandra med vidnejše nagrade prišteva zmagovalno Zlato kanto, ki jo je novembra 2018 prejela na festivalu Kantfest, nominirana je bila tudi za nagrado Zlata piščal, in sicer v kategoriji Novinec leta 2016. Izdala je ploščo Sinonim za mojo mladost (2017), pesniško zbirko Prtljaga (2018) in biografijo Amy Winehouse (2019). Nastopila je na letošnjem festival Godibodi, jeseni pa bo izdala svoj novi album, ki povezuje poezijo in glasbeno ustvarjanje.

V njenem koncertnem projektu se glasba in uglasbena poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Sandrina glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Večinoma gre za združevanje vtisov in opisov specifičnih, zgolj na videz »običajnih« trenutkov in/ali mestoma dogodkov, ki so avtorico na takšen ali drugačen način oplazili na občutljivih točkah. Jezik skladb je jezik sodobnega sveta in je obenem individualna govorica avtorice, s katero se na samosvoj, izjemno tenkočuten in intimen način loteva kaotičnega časa in prostora. Žanrsko se projekt umešča med kantavtorstvom in uglasbeno poezijo s primesmi jazza in šansona, predvsem pa gre za osebno pripoved.

Zasedba: Sandra Erpe (vokal, kitara, klavir)
Jan Peteh (kitara); je tudi član zasedbe Joker out
Sašo Piskar (kontrabas); je tudi član več drugih zasedb


TRETJI VEČER –  VEČER ANTONA PODBEVŠKA

Datum: petek, 18. 9. 2020, ob 20. uri
Lokacija: atrij grmskega gradu

Nastopajoči: Generator in Dubzilla

»Grand finale« prvega novomeškega festivala bo potekal na Grmskem gradu, predelu Novega mesta, kjer se je rodil mogoče najvidnejši predstavnik novomeške pomladi, Anton Podbevšek.

Anton Podbevešek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Navdihujoče, bodrilno in ključno je vplival in še vedno vpliva na glasbenike in umetnike tega časa. Izjemno pomemben del teh so tudi snovalci, ki predstavljajo alternativni pol tistemu obče sprejetemu ustvarjaju.

Izven okvirjev najdemo tudi domačo zasedbo Dubzilla, ki bo otvorila sklepni večer. Njihova glasba je mešanica dub-a z elementi elektronike, reggaeja, semplinga, gramofonskih diverzij in sodobnih glasbenih tokov ter žanrov, kot so plesna elektronika, alternativa, rock in post rock.

Kot pravijo sami, se vse skupaj zliva v drzen ,,podgurski dub”. Na njihovem prvencu – DUBZILLA (2011, Založba Radia Študent  – ZARŠ) zabeležena inštrumentalna dub glasba ima več drugih primesi, stilov, kot so rock, electro in trip hop. Vključuje pa tudi elemente jugoslovanske zapuščine ljudske glasbe in izročil. Posamezne skladbe zasedbe Dubzilla so do sedaj ostale ujete na kompilacijah KLUBSKI MARATON (2008, Založba Radia Študent  – ZARŠ) in FRAJTONDUB -2011-01 (2011, KIBLA  ToX) ter na treh avtorskih ploščah, ki sta izšli pri Založbi Radia Študent.


Za konec bo mogoče prisluhniti novomeški skupini Generator, ki je pred kratkim navdušila tudi z akustičnim nastopom v oddaji Izštekani na Valu202 z Juretom Longyko. Generator so Originalna 9-članska elektro-akustična indukcija.

Kolektiv je po vrnitvi iz Londona ustvarila Anina skupaj s svojim fantom, maminim možem, moževim prijateljem, prijateljevim sinom, tremi Turki in enim Denisom iz Amsterdama. Ustanovljen na dan mladosti, 25. 5. 2016, je Generator začel delovati v takratni avtonomni kulturni coni Sokolc v Novem mestu. Vsak član je poseben. Anina odpre zaprte oči, da bi ne videla, Joe igra tri klaviature z dvema rokama, Maks šteje nazaj, medtem ko igra naprej, Primož ima sposobnost zdravljenja z nizkimi frekvencami, Zore ve, da bo še vse v redu, Tučo lahko potuje v času, brata Turk sta v groove-u že od rojstva, Denis pa ni velik ljubitelj zelenjave, obožuje pa igranje trobente. 

Zasedba:

Vokal (Anina Trobec)
Boben (Maksim Špelko)
Bas (Primož Špelko)
Kitara (Tomaž Zorko, Marko Turk)
Klavir/synth (Joseph Wheba)
Saksofon (Mitja Turk)
Pozavna (Gregor Turk)
Trobenta (Denis Androic)

- Oglas -
Prejšnji članek
Naslednji članek