Glasbeni sprehod po obrobju Slovenije

Datum:

Zasedbo sestavljajo: Brina Vogelnik in Metod Banko (glas), Jelena Ždrale (violina), Andrej Zupan (klarinet), Tanja Pirc (mandolina), Tina Pančur (čembalo), Brane Matošec Bizjak (kitara), Tomaž Guček (harmonika), Nino de Gleria (kontrabas) in Rudi Pančur (klavir). Plošča prinaša cikel desetih glasbeno-poetičnih zgodb, ki se v tematskem in motivnem pogledu zvečine naslanjajo na izvirno ustno izročilo tega slovenskega obmejnega območja, ki so ga zaznamovali madžarski in hrvaški, v manjši meri pa tudi nemški jezikovni vplivi.

Avtor besedil je pesnik in pisatelj Vlado Žabot, uglasbil pa jih je Rudi Pančur. “Takšne snovi se nabirajo v ljudeh. V vsakem človeku posebej. Ampak ‘čarovnija’ se zgodi le takrat, ko se sestanemo. Takrat zaživijo. Tudi od tistih od prej. In takrat smo mi – mi,” album opisuje Rudi Pančur, urednica uredništva Prvega programa Radia Slovenija Simona Moličnik pa dodaja: “Vsaka pesem zase učinkuje kot zvočni roman, dramaturgijo cikla pa usmerjata vodilna življenjska motiva: ljubezen in minljivost. Izhajata iz Mure in se vanjo spet vrača. Med prebivalci mejne vasi Razkrižje sta se udejanjala kot pripovedujejo Žalostinke po razkriško. Te so zdaj mejnik in osišče kulture, stkane skozi klasična časovna sosledja pred digitalno ero. Njih zvočna slika pa je nastala ob pomoči orodij, ki so jih s spretnimi rokami in čutom za zvočno skladnost krmilili: glasbeni producent Tone Jurca, tonski mojster Miran Kazafura in mojster zvoka Miro Prljaća. Cikel desetih glasbeno-poetičnih zgodb je tako edinstveni, celoviti umetniški izraz kulturne dediščine male vasi Razkrižje, ki z njimi pridobiva razsežnost ter veličino. So simfonija v najstarejšem pomenu te besede, torej sozvočje različnih kulturnih vplivov, ki se zrcalijo tako v narečju in glasbenem melosu kot v samih vsebinskih zgodbah. Prepletajo se namreč avstrijske, madžarske, hrvaške, romske in judovske prvine. Hkrati so Žalostinke po razkriško pomenljivo sozvočje številnih ustvarjalcev različnih področij, vsak jim je dodal samolasten osebnostni ton.

Ozadje nastajanja poezije in njenih uglasbitev ter končne realizacije v obliki plošče bosta Vlado Žabot in Rudi Pančur približala v oddaji Pesem v žepu, v četrtek, 30. septembra, ob 22.30 na Prvem programu Radia Slovenija.

Žalostinkam po razkriško lahko prisluhnete tudi v živo, in sicer 2. oktobra ob 20.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega kluba.

Album Žalostinke po razkriško bo izšel v petek, 1. oktobra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Tudi letošnji festival Melodije morja in sonca prinaša spremembe

Organizatorji festivala Melodije morja in sonca v Restavraciji Marina Portorož so predstavili novosti in nadgradnjo letošnje edicije, izbrane...

Flirrt bodo 25-letnico obeležili s koncertom

Skupina je v svojem delovanju nanizala številne uspešnice kot so Romeo & Julija, Ko je ni, Njena balada,...

Hamo & Tribute 2 Love v Križanke prvič v letu lubezni in mesecu ljubezni

Ljubezen, po dveh letih razslojevanja, deljenja in prepira potrebujemo bolj kot kadarkoli: ''Cel svet ta trenutek ogromno sočutja...

Shamballa vabi na predbožični koncert

V sredo, 22. decembra, bo Shamballa z glasbo in meditacijo prišla kar v vašo dnevno sobo. Odločili so...