Glasbeni sprehod po obrobju Slovenije

ZKP RTV Slovenija v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija izdaja album Žalostinke po razkriško zasedbe Mala mestna muzika.

Zasedbo sestavljajo: Brina Vogelnik in Metod Banko (glas), Jelena Ždrale (violina), Andrej Zupan (klarinet), Tanja Pirc (mandolina), Tina Pančur (čembalo), Brane Matošec Bizjak (kitara), Tomaž Guček (harmonika), Nino de Gleria (kontrabas) in Rudi Pančur (klavir). Plošča prinaša cikel desetih glasbeno-poetičnih zgodb, ki se v tematskem in motivnem pogledu zvečine naslanjajo na izvirno ustno izročilo tega slovenskega obmejnega območja, ki so ga zaznamovali madžarski in hrvaški, v manjši meri pa tudi nemški jezikovni vplivi.

Avtor besedil je pesnik in pisatelj Vlado Žabot, uglasbil pa jih je Rudi Pančur. “Takšne snovi se nabirajo v ljudeh. V vsakem človeku posebej. Ampak ‘čarovnija’ se zgodi le takrat, ko se sestanemo. Takrat zaživijo. Tudi od tistih od prej. In takrat smo mi – mi,” album opisuje Rudi Pančur, urednica uredništva Prvega programa Radia Slovenija Simona Moličnik pa dodaja: “Vsaka pesem zase učinkuje kot zvočni roman, dramaturgijo cikla pa usmerjata vodilna življenjska motiva: ljubezen in minljivost. Izhajata iz Mure in se vanjo spet vrača. Med prebivalci mejne vasi Razkrižje sta se udejanjala kot pripovedujejo Žalostinke po razkriško. Te so zdaj mejnik in osišče kulture, stkane skozi klasična časovna sosledja pred digitalno ero. Njih zvočna slika pa je nastala ob pomoči orodij, ki so jih s spretnimi rokami in čutom za zvočno skladnost krmilili: glasbeni producent Tone Jurca, tonski mojster Miran Kazafura in mojster zvoka Miro Prljaća. Cikel desetih glasbeno-poetičnih zgodb je tako edinstveni, celoviti umetniški izraz kulturne dediščine male vasi Razkrižje, ki z njimi pridobiva razsežnost ter veličino. So simfonija v najstarejšem pomenu te besede, torej sozvočje različnih kulturnih vplivov, ki se zrcalijo tako v narečju in glasbenem melosu kot v samih vsebinskih zgodbah. Prepletajo se namreč avstrijske, madžarske, hrvaške, romske in judovske prvine. Hkrati so Žalostinke po razkriško pomenljivo sozvočje številnih ustvarjalcev različnih področij, vsak jim je dodal samolasten osebnostni ton.

Ozadje nastajanja poezije in njenih uglasbitev ter končne realizacije v obliki plošče bosta Vlado Žabot in Rudi Pančur približala v oddaji Pesem v žepu, v četrtek, 30. septembra, ob 22.30 na Prvem programu Radia Slovenija.

Žalostinkam po razkriško lahko prisluhnete tudi v živo, in sicer 2. oktobra ob 20.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega kluba.

Album Žalostinke po razkriško bo izšel v petek, 1. oktobra.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

ŠE ENA SLOVENSKA NA DAN

Paul Grem dočakali sneg in videospot za ‘Hladen dan’

Primorci Paul Grem so pred dnevi predstavili še videospot za njihovo aktualno skladbo 'Hladen dan' s prvenca 'Luč...

De Liri predstavljata nov ljubezenski singel

Kot povesta De Liri, gre za njuno prvo pesem z ljubezensko tematiko, čeprav se lahko navezuje tudi na...

Ruski vohun v novi preobleki z Borutom Maroltom!

Nieti so se na slovenko punk sceno znova vrnili konec leta 2019 in po novih koncertih, a žal...

Ajda Stina Turek ustvarila pesem o poti, ki jo je prehodila

Kot pravi pevka, njena aktualna skladba 'Sijaj' govori o sicer kratki poti, ki jo je prehodila in o...

Mate Bro na solo poti

Kaj imajo skupnega Da Phenomena, Okustični in BRO? Oziroma koga? Gonilna sila in ključna oseba vseh omenjenih zasedb...

Žiga Deršek zapel ženi Evi

Žiga Deršek po krajši pavzi predstavlja novo skladbo NEKAJ JE V TEBI, ki jo je kot zaobljubo premierno...

I.C.E. postali polnoletni

I.C.E., band z markantno pevko Renato v ospredju, se v novem letu pripravlja na velike stvari. Po osmih...

Alex Volasko z novo skladbo Zatišje

Alex Volasko predstavlja novo skladbo 'Zatišje', ki je tudi nosilna pesem glasbenega albuma, ki ga je izdal pred...