Boštjan Velkavrh: večni optimist, zazrt v prihodnost

Datum:

Smo tik pred festivalom Melodije morja in sonca. Ga spremljaš, kakšen je tvoj odnos do festivalov na splošno in do tega festivala, ki je preživel že marsikaj, letošnja izvedba pa po napovedih obeta?

Seveda, kolikor mi je znano, je festival MMS eden najstarejših glasbenih festivalov pri nas. Tudi sam sem že razmišljal, da bi se prijavil, a roko na srce, mogoče niti nisem festivalski pevec. Mi je pa všeč predvsem to, da se na njem vsako leto pojavi nekaj novih izvajalcev. Festival je tudi eden od pokazateljev, da smo Primorci in Štajerci že od nekdaj zelo povezani, ustanovitelj in oče festivala je namreč Mariborčan Berti Rodošek.

Glasba te zanima že od malih nog, že v osnovni šoli si kar ustanovil svoj prvi band. Kako vam je šlo?

Res je, pojem, odkar vem zase. Prvi band smo ustanovili v osnovni šoli, obstajali smo pa tako dolgo, da smo lahko igrali na šolski proslavi (smeh).

Si morda že takrat vedel, da bi se rad z glasbo ukvarjal vse življenje?

V resnici takrat tega nisem vedel, čutil pa sem zelo. Od takrat je minilo že 30 let in še zmeraj sem tu. Zaupajte temu, kar čutite.

Koliko časa je trajala tvoja menjava na mestu Zorana Predina v skupini Lačni Franz?

Zamenjava Zorana Predina v skupini Lačni Franz je trajala nekje tri ali štiri leta. Z njimi sem posnel takrat ploščo ‘V peni sprememb’. To je bila velika čast in odgovornost, ki se je zavedam šele zadnja leta, saj je bila to ena največjih skupin bivše skupne države. Fantom bom za to izkušnjo večno hvaležen. To je bila mala šola rock and rolla.

Kako si se povezal z Jadranom Ogrinom, ki je bil v ogromno pomoč pri ustvarjanju prvega avtorskega albuma ‘Potovanje’, ki si ga izdal leta 2019?

Ker sem bil priseljenec iz Maribora, v Kopru nisem poznal mnogo glasbenikov. Jadran pa je živa legenda, zato sem spakiral besedila in se odpravil v Dekane. Skupaj sva ustvarila album, od prve do zadnje note, poleg tega pa me je Jadran mnogo naučil.

Kakšni so tvoji spomini na šov ‘Slovenija ima talent’?

Na šov sem se prijavil malo za šalo malo zares. Zapel sem pesem ‘Unchain my Heart’ Joeya Cockerja, požel stoječe ovacije publike in dobil trojni ‘DA’ strokovne žirije. Lepo. A to ni bilo dovolj. Tako da ja, dobil sem lep spomin, uvid in lekcijo. Vsaka oddaja ima svojega scenarista, režiserja, producenta in nekoga, ki to plača.

Z BV Acoustic Orchestro boš nastopil na letošnjem festivalu Lent. So bile priprave na ta koncert drugačne od tistih pred epidemijo?

Koncerta smo se res zelo veselili! Vsi smo zelo srečni in ponosni, da smo igrali na enem največjih festivalov v Sloveniji in širše. Pripravljali nanj pa smo se enako kot na ostale. Je pa res, da sem tokrat povabil še gosta, odlično pevko Anjo Hrastovšek in Milana Prislana, ki je originalni kitarist skupine Lačni Franz.

Kaj lahko poveš o pevskem projektu, h kateremu te je povabil Janez Hostnik?

Zelo sem počaščen in hvaležen, da sem zraven, saj gre za glasbeni projekt, ki bo posvečen glasbenima prijateljema, ki ju žal ni več med nami: Voju Djuranu, ter meni zelo dragemu Janezu Zmazku – Žanu.

‘Pesem svobodnega sveta’ je naslov tvojega aktualnega singla. Si med epidemijo precej razmišljal o svobodi?

Zdi se mi, da smo vsi v teh časih izgubili delček svobode, tako ali drugače. Svoboda je zame najvišja vrednota. Ali pa si deli prvo stopničko z ljubeznijo. Po drugi strani pa, če pogledamo ljudi v manj razvitih državah, nam nič ne manjka. Želim si, da pesem ne bi bila ideološka, ampak pozitivna in združevalna.

Kakšne posledice je preteklo leto in pol pustilo na tebi? Si se kaj spremenil?

Seveda, tudi na meni je ta čas pustil posledice, tako slabe kot dobre. Malo bolj sem se posvetil osnovnemu poslanstvu, torej ustvarjanju. Morda sem se začel bolj zavedati minljivosti in nepomembnosti materialnih stvari. Tako je v življenju, gremo pozitivno naprej.

Se kaj kmalu obeta tvoj nov glasbeni izdelek?

Če bo vse kot mora biti, bom drugi  album ‘Srce … Zopet dihamo svobodni zrak’ izdal septembra.

Vem, da ti je februarski nastop v izolskem kulturnem domu pustil velik pečat. Ekipa, ki je tam ves čas neutrudno organizirala dogodke, si res zasluži javno pohvalo. Kakšni so bili občutki, nastopati, a pred prazno dvorano?

Celotna ekipa iz kulturnega doma Izola si zasluži vse pohvale, predvsem zaradi dela in odnosa do nastopajočih. Tam se res počutiš kot  ‘zvezda’. Občutki so sprva bili, kako naj rečem, malo čudni, posebni. A imeti koncert v koronskem času je takšen dosežek, da je bilo ob prvi noti vse slabo pozabljeno. Zapreš oči, čutiš, poješ in je, kot bi bilo na koncertu milijon ljudi.

Ker živiš v Žusterni: si vesel najnovejše pridobitve, parka s plažo?

Zaenkrat res še živim v Žusterni, me pa v kratkem čaka selitev v Maribor. Moram reči, da sem vesel vsake pridobitve za Koper, prav tako parka s plažo. Za vse je super, če je čim več površin namenjenim ljudem, sploh pa otrokom.

Kako nameravaš preživeti poletje, imaš načrte ali se prepuščaš dogajanju?

Za poletje nimam posebnih načrtov. V bistvu si želim manj dopusta in več koncertov. Vsem želim dolgo vroče poletje. Imejte se radi.
PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

ŠE ENA SLOVENSKA NA DAN

Enzo, se vidimo, ko bo čas!

Mnogo prezgodaj je zaradi bolezni umrl pevec in kitarist skupine Faraoni Enzo Hrovatin, avtor številnih zimzelenih uspešnic, s...

Lusterdam bodo drugi album izdali prihodnje leto

Lusterdam predstavljajo videospot za svojo nedavno izdano skladbo 'Suši'. Ker že skladba sama opeva ljubezen, vse od prvotne, čustvene...

Tinkara Kovač prihaja v Ljubljano!

Tinkara Kovač bo jutri, 2. decembra, ob 20. uri nastopila v Skalni dvorani na Ljubljanskem gradu. Njen novi album...

Jernej Zoran: Za boljši svet lahko poskrbi prav vsak!

Dolenjski glasbenik je te dni na radijske postaje poslal skladbo 'Free', ki je nekakšna budnica k stvaritvi lepšega,...