Znana imena nastopajočih na 43. festivalu Melodij morja in sonca!

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose objavlja 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo v nedeljo, 7. julija, nastopili na 43. festivalu...

― Oglas ―

Leonart: Ko je muzika je več kot instant polenta

Leonart‌ ‌je ‌pop-rock‌ ‌glasbena‌ ‌skupina‌ ‌iz‌ ‌Maribora‌, ki  ‌igra‌ ‌avtorsko‌ ‌glasbo‌ ‌s‌ ‌ slovenskimi‌ ‌besedili.‌ Kot pravijo, so ‌‌skozi‌ ‌leta‌ ‌skupnega‌ ‌muziciranja‌ ‌svoje‌ ‌odnose‌...
DomaIntervjuPotnik, ki prepeva o spoštovanju soljudi

Potnik, ki prepeva o spoštovanju soljudi

- Oglas -

Potnik je naziv nove primorske zasedbe v slovenskem alternativnem rock okolju. S potovanjem med ljubeznijo, prijateljstvom in družbenimi pogledi na posameznika, se zasedba trudi postati trenutno zavetje ali samo dobra družba na potovanju skozi dogodivščine vsakdana.

V zasedbi so se zbrali štirje Primorci: Luka Furlan (vokal in kitara), Žiga Dodič (kitara), Erik Filipčič (bas) in Manuel Kocjančič (bobni).

Frontman zasedbe Luka nam je povedal, kako so se našli: «Po razpadu skupine Perfect Strangers, za katero sem ustvarjal videospote, sta Žiga in Manuel, člana te skupine, skupaj z basistom Nikom ostala v stikih, iskali so pevca, in Žiga se je spomnil name. Bil sem ravno v obdobju, ko sem začel pogrešati glasbo, tako da sem povabilo o ustvarjanju avtorske glasbe sprejel z odprtimi rokami. Nato je še Erik zamenjal Nika in zdaj smo tu (smeh)!« Pesmi ustvarjajo skupaj. Navadno prideta Luka ali Žiga z besedilom ali melodijo, ostali pa potem osnutek nadgradijo. Piko na i doda njihov producent Denis Horvat, ki popolnoma neobremenjeno posluša, kar ustvarijo, in pove, kaj zveni dobro oziroma predlaga, kaj bi lahko naredili boljše. »Denisov talent je, na primer, še posebej prišel do izraza pri pesmi Zamišljena, ki na CD-ju stilsko najbolj izstopa. V živo pesem izvajamo čisto drugače, na koncertih se torej odlično obnese, za CD pa nismo in nismo mogli narediti tako, da bi nam bilo všeč … pa je prišel Denis z idejo … sledili smo mu in zdaj smo ponosni na končni zvok! No, ne samo pri tej pesmi, pri vseh je prispeval ključni del, da so zdaj skladbe točno take kot smo si želeli!« razlaga Luka.

Februarja so pri založbi Dallas Records izdali prvenec z naslovom Prv1, ki so ga ustvarjali preteklo leto in pol ter ga februarja premierno predstavili v ljubljanskem Orto Baru. »Bilo je rockersko, naglas in energično. Ta dogodek lahko primerjam s poroko ali z rojstnim dnevom: ko se pripravljaš toliko časa na nekaj, potem sam dogodek mine tako hitro, da niti ne veš, kdaj, ker se z vsakim, ki je tam, malo pogovoriš, izmenjaš mnenja … Enkratno je bilo, nad pričakovanji!« Album ima deset pesmi, začne se zelo rockersko, konča pa zelo čutno, umirjeno. Ne govori o ljubezni, temveč o tem, kako spoznati samega sebe, najti svoj prostor v družbi, spoštovati soljudi in postati boljši človek.

Preden so izdali CD, so se poigravali z mislijo, da bi izdali ploščo. Pa so se po pogovorih z založbo premislili, češ, da bodo ploščo prihranili za katerega od kasnejših izdelkov. Kljub temu, da so novi na sceni, fantje delujejo izkušeno. Ob klepetu z njimi hitro postane očitno tudi, da se, kljub temu, da razmišljajo dolgoročno, hkrati tudi prepuščajo dogajanju, torej pustijo, da se stvari zgodijo naravno, da njihova glasba sama poišče pot do publike.

Zaenkrat jih večinoma podpirajo nacionalni radio in posamezni komercialni radiji, ki v različnih glasbenih rubrikah predstavljajo slovenske glasbene novosti. Kako pa je s koncerti? Člai skupine so veselu, da so nekateri lokali so že zdavnaj prevzeli vlogo organizatorjev mesečnih glasbenih programov, saj s tem podpirajo razvoj glasbene scene in omogočajo mladim izvajalcem, da se predstavijo širši publiki. Fantje uživajo v vsakem od nastopov. Luka razmišlja: «Poanta avtorske glasbe je, da jo predstaviš občinstvu, v živo, tako da: CD je zunaj, zdaj gremo na teren, med ljudi!«

Prispevek je bil objavljen v februarski številki revije Ognjišče.

- Oglas -