Potnik, ki prepeva o spoštovanju soljudi

Potnik je naziv nove primorske zasedbe v slovenskem alternativnem rock okolju. S potovanjem med ljubeznijo, prijateljstvom in družbenimi pogledi na posameznika, se zasedba trudi postati trenutno zavetje ali samo dobra družba na potovanju skozi dogodivščine vsakdana.

V zasedbi so se zbrali štirje Primorci: Luka Furlan (vokal in kitara), Žiga Dodič (kitara), Erik Filipčič (bas) in Manuel Kocjančič (bobni).

Frontman zasedbe Luka nam je povedal, kako so se našli: «Po razpadu skupine Perfect Strangers, za katero sem ustvarjal videospote, sta Žiga in Manuel, člana te skupine, skupaj z basistom Nikom ostala v stikih, iskali so pevca, in Žiga se je spomnil name. Bil sem ravno v obdobju, ko sem začel pogrešati glasbo, tako da sem povabilo o ustvarjanju avtorske glasbe sprejel z odprtimi rokami. Nato je še Erik zamenjal Nika in zdaj smo tu (smeh)!« Pesmi ustvarjajo skupaj. Navadno prideta Luka ali Žiga z besedilom ali melodijo, ostali pa potem osnutek nadgradijo. Piko na i doda njihov producent Denis Horvat, ki popolnoma neobremenjeno posluša, kar ustvarijo, in pove, kaj zveni dobro oziroma predlaga, kaj bi lahko naredili boljše. »Denisov talent je, na primer, še posebej prišel do izraza pri pesmi Zamišljena, ki na CD-ju stilsko najbolj izstopa. V živo pesem izvajamo čisto drugače, na koncertih se torej odlično obnese, za CD pa nismo in nismo mogli narediti tako, da bi nam bilo všeč … pa je prišel Denis z idejo … sledili smo mu in zdaj smo ponosni na končni zvok! No, ne samo pri tej pesmi, pri vseh je prispeval ključni del, da so zdaj skladbe točno take kot smo si želeli!« razlaga Luka.

Februarja so pri založbi Dallas Records izdali prvenec z naslovom Prv1, ki so ga ustvarjali preteklo leto in pol ter ga februarja premierno predstavili v ljubljanskem Orto Baru. »Bilo je rockersko, naglas in energično. Ta dogodek lahko primerjam s poroko ali z rojstnim dnevom: ko se pripravljaš toliko časa na nekaj, potem sam dogodek mine tako hitro, da niti ne veš, kdaj, ker se z vsakim, ki je tam, malo pogovoriš, izmenjaš mnenja … Enkratno je bilo, nad pričakovanji!« Album ima deset pesmi, začne se zelo rockersko, konča pa zelo čutno, umirjeno. Ne govori o ljubezni, temveč o tem, kako spoznati samega sebe, najti svoj prostor v družbi, spoštovati soljudi in postati boljši človek.

Preden so izdali CD, so se poigravali z mislijo, da bi izdali ploščo. Pa so se po pogovorih z založbo premislili, češ, da bodo ploščo prihranili za katerega od kasnejših izdelkov. Kljub temu, da so novi na sceni, fantje delujejo izkušeno. Ob klepetu z njimi hitro postane očitno tudi, da se, kljub temu, da razmišljajo dolgoročno, hkrati tudi prepuščajo dogajanju, torej pustijo, da se stvari zgodijo naravno, da njihova glasba sama poišče pot do publike.

Zaenkrat jih večinoma podpirajo nacionalni radio in posamezni komercialni radiji, ki v različnih glasbenih rubrikah predstavljajo slovenske glasbene novosti. Kako pa je s koncerti? Člai skupine so veselu, da so nekateri lokali so že zdavnaj prevzeli vlogo organizatorjev mesečnih glasbenih programov, saj s tem podpirajo razvoj glasbene scene in omogočajo mladim izvajalcem, da se predstavijo širši publiki. Fantje uživajo v vsakem od nastopov. Luka razmišlja: «Poanta avtorske glasbe je, da jo predstaviš občinstvu, v živo, tako da: CD je zunaj, zdaj gremo na teren, med ljudi!«

Prispevek je bil objavljen v februarski številki revije Ognjišče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

ŠE ENA SLOVENSKA NA DAN

Paul Grem dočakali sneg in videospot za ‘Hladen dan’

Primorci Paul Grem so pred dnevi predstavili še videospot za njihovo aktualno skladbo 'Hladen dan' s prvenca 'Luč...

De Liri predstavljata nov ljubezenski singel

Kot povesta De Liri, gre za njuno prvo pesem z ljubezensko tematiko, čeprav se lahko navezuje tudi na...

Ruski vohun v novi preobleki z Borutom Maroltom!

Nieti so se na slovenko punk sceno znova vrnili konec leta 2019 in po novih koncertih, a žal...

Ajda Stina Turek ustvarila pesem o poti, ki jo je prehodila

Kot pravi pevka, njena aktualna skladba 'Sijaj' govori o sicer kratki poti, ki jo je prehodila in o...

Mate Bro na solo poti

Kaj imajo skupnega Da Phenomena, Okustični in BRO? Oziroma koga? Gonilna sila in ključna oseba vseh omenjenih zasedb...

Žiga Deršek zapel ženi Evi

Žiga Deršek po krajši pavzi predstavlja novo skladbo NEKAJ JE V TEBI, ki jo je kot zaobljubo premierno...

I.C.E. postali polnoletni

I.C.E., band z markantno pevko Renato v ospredju, se v novem letu pripravlja na velike stvari. Po osmih...

Alex Volasko z novo skladbo Zatišje

Alex Volasko predstavlja novo skladbo 'Zatišje', ki je tudi nosilna pesem glasbenega albuma, ki ga je izdal pred...