― Oglas ―

David Morgan: Za glasbenike in kulturnike je ta čas zdaj velika preizkušnja

"Gre za kvalitetno glasbo. Želimo si delati na kvaliteti izvajalcev in zadovoljstvu ter raznolikosti občinstva. Enkrat na mesec bomo gostili cover bande, tribute bande,...
DomaIntervjuStella: »Vedno bom pela s tistimi in za tiste, ki jih imam...

Stella: »Vedno bom pela s tistimi in za tiste, ki jih imam rada!«

- Oglas -

Za imenom Stella se skriva iskriva, nasmejana in vedoželjna Špela Jezovšek iz Šentjurja. Mlada glasbenica je pri svojih 20 letih prejela že številna državna in mednarodna priznanja za plesno ustvarjanje in pevske nastope v Sloveniji in tujini. Njena strast sta umetnost in ustvarjanje. Uspešno je zaključila nižjo glasbeno šolo za klavir in violino, uči pa se tudi igranja na ukulele in solo petja.

Zakaj si se odločila za ustvarjalno ime in kako si prišla do imena »Stella«?

Za odrsko ime sem se odločila, ker ima veliko mojih mednarodnih prijateljev težave z izgovorjavo mojega rojstnega imena. Pravzaprav sem postala Stella ravno zato, ker si znanec iz Italije ni mogel zapomniti mojega imena, dokler ni ugotovil, da zveni podobno kot italijanska beseda za zvezdo.

Tole leto, v katerem si dopolnila 20 let, zate v resnici ni tako zelo slabo: izdala si že peto avtorsko skladbo. Kako se spopadaš z letom 2020?

Leto 2020 je zanimivo. Veliko stvari se dogaja, tako v mojem življenju kot na splošno povsod. Včasih ne vem, ali se dobro spoprijemam z vsem ali nimam pojma. Konec koncev trenutno nihče ne ve, kaj se dogaja ali kaj se bo zgodilo jutri. Sem pa hvaležna za vsak osebni uspeh, vsak srečen trenutek in vso dobro družbo.

Tudi leto pred tem je bilo prijazno do tebe. Prineslo ti je zmago na festivalu Fens. Kaj ti pomenijo sodelovanja in priznanja na različnih festivalih?

Zmaga je seveda velika pohvala za dosedanje delo in motivacija za naprej, konec koncev pa sem najsrečnejša že, ko stopim na oder. Rada verjamem, da v prvi vrsti pojem zase, aplavz in nagrade pa so potrdila, da v tem ne uživam sama, temveč da občinstvo uživa z mano, česar sem zelo vesela.

So festivali in tekmovanja zate pravi način, da se z glasbo približaš kar čim širšemu krogu ljudi?

Pravega načina za približanje glasbe publiki ni. Obstaja nešteto poti in načinov, meni se nobeden ne zdi bolj ali manj pravilen. Ker rada ustvarjam, tako ali tako pograbim vsako priložnost, da svojo glasbo pošljem v svet, najraje seveda v živo iz odra. Sicer pa tudi v studiu neizmerno uživam. Naj bom na odru, televiziji, radiu ali internetu, samo da je glasba (smeh).

- Oglas -

Širše slovensko občinstvo te je spoznalo na letošnji Emi Freš, kjer si nastopila s pesmijo Ne vem, če sem v redu. V kakšnem spominu ti je ostal nastop? Naj spomnimo, da si dobila največ telefonskih glasov takoj za Saško.

Na Emi Freš sem se odlično zabavala, še posebej v zaodrju. Tudi na odru je bilo super, a sem bila hkrati dokaj živčna, saj mi je plesno-pevska točka predstavljala izziv. Brez izzivov bi mi bilo pač dolgčas. Prav tako sem vesela, da sem se lahko prestavila širši publiki.

Od kdaj se sicer ukvarjaš z glasbo, kakšne so tvoje ambicije, želje?

Z glasbo se ukvarjam od nekdaj! Res, pela in plesala sem že v otroški posteljici vsako noč. Kar vprašajte moje starše, ki niso mogli spati (smeh). Želim si, da bi se lahko s tem ukvarjala do konca življenja, in vem, da se mi bo želja uresničila. Tudi če konec koncev moja kariera ne bo uspešna, moje glasilke ne bodo izginile. Vedno bom pela s tistimi in za tiste, ki jih imam rada.

Zaupala si mi, da se vidiš kot osebo z zelo zaposlenimi možgani. Kaj storiš, ko se preobremenijo?

Res je, včasih se preobremenijo in zaustavijo. Takrat svoje misli uredim in jih pospravim v pesmi.

Za kakšen ustvarjalni proces gre navadno pri tebi, ko nastaja pesem?

Ko se mi nekaj utrne, si to takoj zapišem. Kdaj pa kdaj sedim in zlagam skupaj različne ideje ter metafore. Kdaj pa kdaj se zgodi, da sem tako močno zavita v neko čustvo, da stresem kar celo pesem naenkrat iz sebe. Včasih pa jih zlagam postopoma, jih spreminjam, podiram in sestavljam skupaj kot lego kocke.

Odlično se znajdeš tudi kot ustvarjalka video vsebin, kot smo lahko spoznali pri pesmi Ko ugasnil si luči, kjer si med drugim prispevala koncept za spot, ki ga je posnel Tim Zupančič. Kako ti uspe biti tako vsestranska?

- Oglas -

Uh, z veseljem bi se ukvarjala čisto z vsem, kar je povezano z umetnostjo, na žalost pa ima dan le 24 ur. Edino zame jih je 25, ampak ne nikomur povedati, je skrivnost (smeh).

Zaključila si nižjo glasbeno šolo, kjer si se učila igranja na klavir in violino … Kaj te vodi pri nenehnem usvajanju novih znanj?

Zanima me veliko stvari. Če nekaj hočem narediti, to naredim. Zveni preprosto, v praksi je včasih težje. Včasih me čas frustrira, včasih se mi česa ne da, a vedno se potrudim.

Imaš morda kakšnega vzornika v svetu glasbe?

Obožujem Ariano Grande, Michaela Jacksona, Tošeta Proeskega in lahko bi še naštevala. Zadnje čase sem tudi obsedena z japonsko skupino ZUTOMAYO.

Še malo in tu bo zadnji mesec v letu, kaj bi si in nam zaželela v novem letu?

Če kdaj prekršiš kakšno novoletno zaobljubo, se delaj, da je vsak dan novo leto. Drugače pa vsem želim največjo možno količino objemov glede na današnje čase, pa veliko sladkih trenutkov in sladke hrane!

- Oglas -