Znana imena nastopajočih na 43. festivalu Melodij morja in sonca!

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose objavlja 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo v nedeljo, 7. julija, nastopili na 43. festivalu...

― Oglas ―

Boštjan Velkavrh: večni optimist, zazrt v prihodnost

Smo tik pred festivalom Melodije morja in sonca. Ga spremljaš, kakšen je tvoj odnos do festivalov na splošno in do tega festivala, ki je...
DomaNoviceDrugi časi, nove (istrske) zgodbe

Drugi časi, nove (istrske) zgodbe

Rudi Bučar predstavlja novo skladbo 'Kambjale so čase'. S skladbo najavlja tudi izid istoimenskega albuma, ki bo luč sveta ugledal v petek, 9. oktobra letos.

- Oglas -

Rudi Bučar je v zadnjem letu in pol svetu predstavil tri nove skladbe – ‘Kakšni so takšni’, ‘Plešem’ in ‘Otroci tistega časa’. Tri skladbe, ki odražajo duh današnjega časa; v prvi Rudi zapisuje razlike med nami in nas postavlja v širši kontekst časa; v drugi, malček osebno-izpovedni, spremljamo preprostega, a drugačnega človeka in njegovo soočanje z danes; v tretji pa se obrača v preteklost in jo sooči s sedanjostjo. In v tej maniri Rudi Bučar nadaljuje tudi v skladbi ‘Kambjale so čase’.

Skladba ‘Kambjale so čase’ prinaša pogovor nonota in njegovega vnuka in preko tega sooči preteklo z današnjim. Nono se spominja nekih drugih časov in mladeniča uči, kako je bilo nekoč, vnuk pa dedka sooči z novo realnostjo, z ‘dostopnostjo’ sveta iz žepa.

Glasbenik in avtor je svojo glasbeno pot začel pred dvema desetletjema in vse od njegovih začetkov je istrsko glasbeno izročilo pomemben del njegovega ustvarjanja in izražanja. To je očitno tudi pri skladbi ‘Kambjale so čase’, saj je spisana v pogovornem jeziku, ki je Rudiju tako blizu.

 Po samostojnih albumih ‘Kapot’, ‘Kambiament’, ‘Rudi in Istrabend’, ‘Konəc’ in ‘Šentiment’ bo Rudi Bučar v petek, 9. 10. 2020 izdal šesti album ‘Kambjale so čase’. Album, na katerem Rudi pripoveduje zgodbe o odnosih, spremembah skozi čas in odrazu trenutnih dni, vsebuje devet novih skladb; tako avtorskih kot nekaj priredb istrskih ljudskih napevov, ki so Rudiju tako ljubi.

- Oglas -