― Oglas ―

DomaNoviceDvojec, ki želi živeti bolj človeško, ustvaril pesem 'Jezdec'

Dvojec, ki želi živeti bolj človeško, ustvaril pesem ‘Jezdec’

Dvojec Luka Kuhar in Marko Petriček se je pri ustvarjanju avtorske glasbe prvič združil v letošnjem letu pri pripravi skladbe Jezdec.

- Oglas -

Oba sta poznavalcem glasbe žedolgo znana. Luka Kuhar je kot bobnar, tolkalist, so-/avtor in aranžer glasbe sodeloval v mnogih zasedbah različnih glasbenih zvrsti in tudi pri več izdanih ploščah, Marko Petriček pa predvsem pod psevdonimom Nomad pri različnih projektih.

S prvim skupnim singlom Jezdec sta želela preseči običajne žanrske omejitve. Težita k “organski” glasbi, ki ne sledi brezpogojno vsem novodobnim popularnim smernicam, kar ustreza tudi vsebini prve pesmi. Angažirana pesem namreč kliče k človečnosti v današnjih nestabilnih, razdružujočih časih, govori pa o samotnem jezdecu, borcu za človekove pravice, ki se počuti izgnanega iz družbe. Čeprav njegove resnice mnogi ne razumejo in je ne sprejmejo, ne obupa. Svoje sporočilo, s katerim bi rad presegel vsakršne delitve, želi predati naprej in s tem povzročiti “revolucijo zavesti, ne (le) ‘mesa“:

“Hočemo živet’ mal’ bolj človeško, ljubezen vračamo nazaj na prvo mesto!”

Pesem Jezdec je prvi singel obsežnejšega glasbenega projekta, ki sta ga njegova avtorja poimenovala Sintropija. Njene zakonitosti je med prvimi na svetu raziskoval dr. Andrej Detela, slovenski fizik, izumitelj in filozof. Sintropijo je označil kot naravno težnjo sistemov, tudi družbenih, po večji urejenosti, sozvočju in harmoniji.

Narava je čudežna, sproščujoča in sodelovalna, ne pa tekmovalna in izključujoča, ljudje samostojni, odgovorni iskalci resnice, ki gojijo solidarnost, srčnost, notranji pogum. Več kot bo tako razmišljujočih in delujočih ljudi na svetu, prej bo prišlo do radikalnih sprememb v kolektivni zavesti in s tem do boljšega, duhovno bogatejšega sveta, pravita Luka Kuhar in Marko Petriček.

- Oglas -