― Oglas ―

DomaNoviceEna največjih uspešnic Netov zdaj posneta tudi z Borutom Maroltom!

Ena največjih uspešnic Netov zdaj posneta tudi z Borutom Maroltom!

- Oglas -

Skladba Februar je nastala v drugi polovici leta 1985 in je bila zadnji singel Nietov s pokojnim pevcem Primožem Habičem pred prisilnim koncem delovanja skupine zaradi služenja vojaščine marca 1986. Avtor glasbe in teksta Igor Dernovšek je v njej opisal svoj resnični ljubezenski trikotnik iz tistega časa. Skladba je v naslednjih letih postala ena največjih uspešnic Nietov, s katero tudi tradicionalno zaključujejo koncerte.

Za novo verzijo skladbe ‘Ruski vohun’ je ‘Februar’ drugi singel iz prihajajočega albuma, s katerim bodo prihodnje leto  počastili 40-letnico svojega delovanja. Na plošči se bodo znašle največje uspešnice Nietov, katere je v studiu ORK v Jevnici pod producentsko taktirko kitarista Roberta Likarja posnela sedanja zasedba benda, ki na čelu s pevcem Borutom Maroltom več kot uspešno nastopa in ustvarja že vse od velike vrnitve v letu 2008.

BIOGRAFIJA – NIET

Legendarna slovenska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983 in se hitro uveljavila na tedaj zelo močni ljubljanski hard-core sceni. V prvem obdobju svojega delovanja do leta 1986 je ustvarila številne uspešnice, med drugim Depresijo, Ritem človeštva, Vijolice, Februar in svoj največji hit ‘Lep dan za smrt’. Karizmatični frontmen Primož Habič je maja 1991 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti pa se je med mladimi v Sloveniji sprožila prava Nietomanija.

Ko je vse kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, se je skupina v začetku leta 2008 vrnila z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi (Igor Dernovšek, Aleš Češnovar, Robert Likar in Tomaž Bergant – Breht). Po odhodu basista Aleša Češnovarja ga je nadomestil Janez Brezigar, ki je z bendom pri studijskih snemanjih sodeloval že od leta 1996.

Maja 2008 so priredili veličasten vrnitveni koncert v razprodanih ljubljanskih Križankah, katere so znova napolnili dve leti kasneje ob predstavitvi svoje prve „prave“ plošče Trinajst. Jeseni 2011 se je skupina loti novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači, ki je na Tednu slovenske drame dobil nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije. Po naslednji plošči V bližini ljudi iz leta 2014 in promocijski turneji so se Nieti za tri leta začasno poslovili, zdaj pa jih ponovno lahko slišimo na slovenskih odrih.

- Oglas -