― Oglas ―

David Morgan: Za glasbenike in kulturnike je ta čas zdaj velika preizkušnja

"Gre za kvalitetno glasbo. Želimo si delati na kvaliteti izvajalcev in zadovoljstvu ter raznolikosti občinstva. Enkrat na mesec bomo gostili cover bande, tribute bande,...
DomaNoviceMate Bro in  'Preblizu pleševa': nova skladba stare šole funka

Mate Bro in  ‘Preblizu pleševa’: nova skladba stare šole funka

- Oglas -

Mate Bro predstavlja novo solo skladbo ‘Preblizu pleševa’. Na svoje novo glasbeno potovanje kot solist se je z začetkom leta odpravil z lo-fi skladbo ‘Lo fi jutro’, danes pa predstavlja komad stare šole funka, skladbo ‘Preblizu pleševa’.

Po umirjenem novem začetku nove poti, na katero se je Mate podal stilsko in žanrsko neobremenjen, je čas za bolj plesne ritme. Matetova nova, Preblizu pleševa’, je pesem stare šole funka – lahkotna, spevna, pozitivna. In seveda čisto njegova. Zanjo je Mate spisal glasbo, tekst in skupaj z Iztokom Turkom poskrbel tudi za njeno produkcijo. So pa pri njenem nastanku sodelovali mnogi: Žan Hauptman na klaviaturah, za godalni aranžma in izvedbo je poskrbel Matija Krečič, na bobnih je Chris Stolz, vse ostalo pa: Mate Bro (vokal, bas kitara, kitara, del klaviatur, glasba, besedilo, aranžma).

Mate Bro – od Čebelice Maje preko Da Phenomene in Okustičnih do reggaeja v projektu BRO in … funka!

Mate Bro je tisti glasbeni kameleon, ki vedno znova preseneča s svojimi glasbenimi sposobnostmi, vsestranskostjo in odličnim vokalom. Njegova pot se je začela nekje v devetdesetih s skupino Wellblott, od preloma tisočletja dalje pa je Mate pravzaprav povsod. V začetku tisočletja je kot spremljevalni vokalist sodeloval pri nastopu Sester na izboru za pesem Evrovizije, leta je sodeloval z Elevators in z Magnificom kot del njegove spremljevalne skupine Turbulenza. Kot kitarist in/ali pevec je nastopal in snemal s številnimi priznanimi slovenskimi glasbeniki: z NeishoTinkaro KovačOtom PestnerjemKatrinasTrkajemNino PušlarLeeLooJamaisJanom PlestenjakomAlenko Godec in mnogimi drugimi.

Še bolj zanimiva pa je njegova avtorska pot. Mate je z Dagijem nedvomno zaznamoval obdobje slovenske glasbene produkcije med letoma 2006 in 2008 z dvojcem Da Phenomena, ki je izdal dva albuma ‘Skupaj sva’ in ‘DP’ in ustvaril hite, kot so ‘Nočem te nazaj’, ‘Pejdap’, ‘Skupaj sva’, ‘Jočem’, ‘Do sonca’ … Po koncu Da Phenomene se je Mate resneje lotil svoje glasbene ljubezni – reggaeja. Pod imenom BRO je izdal dva albuma, ‘Serious Reggae Deviations’ (2009) in ‘Smoods’ (2013), skladbe ‘Runaway/Brani me’, ‘Bag full of weed’, ‘Razsta’ pa še danes slišimo povsod. Mate je medtem že pripravljal ideje za Okustične, ki so nastali ‘šele’ leta 2017. S skladbo ‘Pri nas’ so začeli, z ‘Metulji plešejo’ nadaljevali, ‘Enkratna, neponovljiva’ pa je njihovo oz. Matetovo remek delo. Po enem albumu Okustični in Jadranka Juras – Enkratna, neponovljiva, je Mate pritisnil pavzo in … začel ustvarjati zase. Vse tiste funk ideje, ki jih je nakazoval že v Da Phenomeni, bodo z novo ero Matejevega ustvarjanja dobile prostor in čas, da zaživijo in zablestijo. Za prvo, Preblizu pleševa’, je danes prvi dan njenega javnega življenja.

Mate Bro je sicer doštudiral klarinet na Akademiji za glasbo v Ljubljani in dokončal študij džez petja v Gradcu. Ima tudi svojo zasebno glasbeno šoli Ustvarjalnica KUD Dolina miru, s podružnicami v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti.

- Oglas -