― Oglas ―

David Morgan: Za glasbenike in kulturnike je ta čas zdaj velika preizkušnja

"Gre za kvalitetno glasbo. Želimo si delati na kvaliteti izvajalcev in zadovoljstvu ter raznolikosti občinstva. Enkrat na mesec bomo gostili cover bande, tribute bande,...
DomaNoviceMate Bro na solo poti

Mate Bro na solo poti

- Oglas -

Kaj imajo skupnega Da Phenomena, Okustični in BRO? Oziroma koga? Gonilna sila in ključna oseba vseh omenjenih zasedb je Mate Bro. Mate se z novim letom podaja na novo glasbeno potovanje, tokrat solo. A njegov nov avtorski glasbeni projekt je drugačen, saj Mate tokrat ne išče ne žanra, ne glasbene smeri in ne zasedbe, preko katere bi kanaliziral svojo glasbo. Enostavno bo, pod svojim imenom, kot Mate Bro, zaobjel vse smeri, iz katerih prihaja inspiracija za njegove glasbene podvige. In teh inspiracij ni malo.

Prva skladba, ki jo predstavlja pod svojim imenom, je ‘Lo fi jutro’. Najprej je nastal beat, nato instrumentalna, ambientalna podlaga. Od tu pa je Mate želel narediti ‘pravo’ skladbo, komad z uvodom, kitico, refrenom. In s kitarskim solom. In ravno slednji je v svoji popolni nepopolnosti eden od ključnih gradnikov skladbe ‘Lo fi jutro’. Mate se v njej sprehodi od monotonosti sivih juter končno do pisanega dne, ‘ko izgine rana stara, kako zapoje tista kitara?!’. Rima tiste sorte, ki te nasmejijo na glas; je pa v njej skrita stara resnica, da je vse odvisno od očesa opazovalca oz. tokrat od ušes poslušalca. Je hkrati vrhunec skladbe in jo tudi najbolje povzame, saj se skozi njeno besedilo podamo na pot od sivine proti barvam, kar bo predstavljeno in zajeto tudi v animiranem videospotu, ki prihaja v kratkem. Ta nastaja v sodelovanju z Jašo Gabrijanom.

‘Lo fi jutro’ je Matetovo – njegov je beat, njegovi so vokali, skoraj vse kitare in bas kitara. Miha Koretič je odigral klasično kitaro, produkcijsko pa sta skladbo dokončala Mate Bro in Iztok Turk.

Mate Bro – od Čebelice Maje preko Da Phenomene in Okustičnih do reggaeja in … vsega!

Mate Bro je tisti glasbeni kameleon, ki vedno znova preseneča s svojimi glasbenimi sposobnostmi, vsestranskostjo in odličnim vokalom. Njegova pot se je začela nekje v devetdesetih s skupino Wellblott, od preloma tisočletja dalje pa je Mate pravzaprav povsod. Najprej je kot spremljevalni vokalist sodeloval pri nastopu Sester na izboru za pesem Evrovizije, leta je sodeloval z Elevators in z Magnificom kot del njegove spremljevalne skupine Turbulentza. Kot kitarist in/ali pevec je nastopal in snemal s številnimi priznanimi slovenskimi glasbeniki: z Neisho, Tinkaro Kovač, Otom Pestnerjem, Katrinas, Trkajem, Nino Pušlar, LeeLooJamais, Janom Plestenjakom, Alenko Godec in mnogimi drugimi.

Še bolj zanimiva pa je njegova avtorska pot. Mate je z Dagijem nedvomno zaznamoval obdobje slovenske glasbene produkcije med letoma 2006 in 2008 z dvojcem Da Phenomena, ki je izdal dva albuma (‘Skupaj sva’ in ‘DP’) ter ustvaril hite, kot so ‘Nočem te nazaj’, ‘Pejdap’, ‘Skupaj sva’, ‘Jočem’, ‘Do sonca’ … Po koncu Da Phenomene se je Mate resneje lotil svoje glasbene ljubezni – reggaeja. Pod imenom BRO je izdal dva albuma, ‘Serious Reggae Deviations’ (2009) in ‘Smoods’ (2013), skladbe ‘Runaway/Brani me’, ‘Bag full of weed’, ‘Razsta’ pa še danes slišimo povsod. Mate je medtem že pripravljal ideje za Okustične, ki so nastali ‘šele’ leta 2017. S skladbo ‘Pri nas’ so začeli, z ‘Metulji plešejo’ nadaljevali, ‘Enkratna, neponovljiva’ pa je njihovo oz. Matetovo remek delo. Po enem albumu Okustični in Jadranka Juras – Enkratna, neponovljiva, je Mate pritisnil pavzo in … začel ustvarjati zase. Vse tiste ideje, ki jih je Mate nakazoval skozi vse svoje glasbene zgodbe, bodo z novo ero njegovega ustvarjanja dobile prostor in čas, da zaživijo in zablestijo. Za prvo, ki svoj žanr nosi že v svojem imenu, ‘Lo fi jutro’, je danes prvi dan njenega javnega življenja.

Mate Bro je sicer doštudiral klarinet na Akademiji za glasbo v Ljubljani in dokončal študij džez petja v Gradcu. Ima tudi svojo zasebno glasbeno šoli Ustvarjalnica KUD Dolina miru, s podružnicami v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti.

Mate Bro – Lo fi jutro
- Oglas -