― Oglas ―

Potnik, ki prepeva o spoštovanju soljudi

Potnik je naziv nove primorske zasedbe v slovenskem alternativnem rock okolju. S potovanjem med ljubeznijo, prijateljstvom in družbenimi pogledi na posameznika, se zasedba trudi...
DomaNovicePankrti bodo 45. obletnico proslavili, kot se spodobi!

Pankrti bodo 45. obletnico proslavili, kot se spodobi!

Ob 45. obletnici skupina Pankrti pripravila veliki koncert, ki bo 21. oktobra v legendarni ljubljanski Hali Tivoli. Kot se spodobi za tak jubilej, bodo na koncertu nastopili tudi številni gostje.

- Oglas -

Pankrti bodo nastopili v originalni postavi kot ob koncu delovanja: Pero Lovšin-Gnus, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar, Marc Kavaš.

Pankrti so večkrat samostojno nastopili v legendarni Hali Tivoli in jo vsakič takoj razprodali, nazadnje na povratnem koncertu ob 30. obletnici leta 2007. Ob 40. obletnici so Pankrti razprodali tudi ljubljansko Areno Stožice. Takrat je kot posebni gost nastopil tudi Glen Matlock, ustanovni član skupine Sex Pistols.

Pankrti so svojo glasbeno pot začeli leta 1977 s svojim prvim nastopom oktobra tistega leta na Gimnaziji Moste. V tem času so ena za drugo nastajale mnoge provokativne pesmi, kot so Anarhist, Lublana je bulana, Totalna revolucija, Metka, ki so jim kasneje sledile Za železno zaveso, Zvečer v mestu, Osmi dan , Umazane igre, Bandiera Rossa in številne druge.

Pankrti so s svojim delovanjem pisali zgodovino tako na glasbenem, kulturnem kot političnem področju ter se zavedno zapisali v zgodovino kot fenomen, ki še zdaj spremlja tako mlado, kot starejšo generacijo.

Pankrti veljajo za največjo tovrstno skupino vseh časov za železno zaveso.

O njih je bil posnet dokumentarni film Dolgcajt po istoimenski plošči. Leta 2007 jim je  Slovenski muzej novejše zgodovine priredil enomesečno fotografsko razstavo, kar se je zgodilo prvič v Sloveniji, da je katera  glasbena skupina dobila svojo razstavo v tem muzeju.

Kot prvi slovenski skupini, je bila v njihovo čast postavljena spominska plošča na gimnaziji Moste.

- Oglas -