Znana imena nastopajočih na 43. festivalu Melodij morja in sonca!

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose objavlja 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo v nedeljo, 7. julija, nastopili na 43. festivalu...

― Oglas ―

Andraž Hribar: “Prepustil sem se toku kreativnosti!”

Vaša šesta avtorska plošča nosi naslov 'Čas je'. Ne bom vas vprašala, čas za kaj, ker se mi zdi, da je to najbolj pogosto...
DomaNoviceBilbi predstavlja videospot za aktualno skladbo 'Starši'

Bilbi predstavlja videospot za aktualno skladbo ‘Starši’

- Oglas -

Trenutni “hrup sveta” dosega neverjetne razsežnosti. Vojne, politični konflikti in krute posledice podnebnih sprememb hromijo že tako načeto hrbtenico človeštva. Svet, ki nas obdaja, je v črepinjah, toda krog se vedno sklene. Skladba ‘Starši’ govori o povezanosti, prevzemanju odgovornosti in premagovanju ‘hrupa sveta’ z lepilom, ki ga premoremo vsi: z ljubeznijo.

Bilbi je o skladbi povedala: “Inspiracija za naslov in besedilo skladbe je prišla iz razmišljanja o tem, da nimajo vsi tega privilegija izkusiti klasično starševstvo. Toda ne glede na okoliščine je ta vloga zapisana v naših genih in se z njo soočamo praktično celo življenje. Ta vloga niti približno ni lahka, a je zmeraj polna ljubezni, predanosti in požrtvovalnosti. Skladba Starši ni samo skladba o različnih oblikah starševstva ampak je predvsem skladba o življenju samem. Življenje je sklenjen krog – življenje se rodi in življenje se konča. Vmes se odvrti paleta vseh možnih barv, simfonija vseh možnih tonov. In ker življenje da življenje, se ta “sklenjen krog” ponavlja iz generacije v generacijo. Glavnino generacije trenutno predstavljamo “starši”, starši v vseh pomenih besede. Kot “univerzalni” starši imamo torej univerzalno, širšo odgovornost. Enačba je v osnovi enostavna. Zapleta jo le človeška narava. Tudi svet, ki nas obdaja, je v osnovi preprost. Ogenj, zemlja, voda, zrak – štirje osnovni elementi iz katerih je sestavljena vsa narava. Vse omenjeno mi je dalo temelje za vizualizacijo skladbe. Prve ideje so bile predvsem likovne. Zelo so me namreč navdihnile gole krošnje dreves v tem zgodnjem pomladnem času. Če pogledamo proti svetlobi izgledajo skoraj kot grafike. Njihove veje so kot roke, ki se stegujejo proti nebu. Prav zaradi teh linearnih oblik sem se odločila vključiti tudi rune, starodavno abecedo germanskih in nordijskih ljudstev. Lahko bi rekla, da so me rune prav “poklicale”.  Beseda “Rún” pomeni skrivnost, črka, misterij, šepet. Vsaka Runa predstavlja simbol, ki ima poseben pomen. Nasploh pa bi naj prebudile modrost v nas. V videu sem na primer uporabila simbole za mir, ljubezen, rojstvo, večnost, pogum, zaščita, zdravje, družino. Zanimivo je  tudi to, da nobena runa ni dobra ali slaba. Vsaka preprosto prenaša svoje sporočilo, tako da je ob gledanju videospota vsaka skrb glede raznih urokov in čarovnij popolnoma odveč. Seveda sem pri snemanju imela tudi veliko pomoči. Za portret družine smo uporabili družino Medvedovih, v vlogi najboljšega človekovega prijatelja se je ponovno preizkusila moja psička Ela, virtuozne dlani in roke glasbenikov pa pripadajo bobnarju Jožetu Zadravcu in basistu Luki H. Gaiserju. Za odlično fotografijo in izvedbo snemanja je ponovno poskrbela ekipa Tender Beast production, Jure Demšar kot režiser in Domen Mlakar kot direktor fotografije (D.O.P.). Scenarij in montažo sem tokrat prevzela sama. Upam, da vam bo videospot všeč.”

Pred izidom novega albuma je Bilbi s svojo spremljevalno skupino pripravila poseben koncertni program svojih največjih uspešnic. Skupaj vas bodo virtuozno razvajali na čutnem glasbenem potovanju skozi raznolik repertoar njenega dolgoletnega ustvarjanja. Zasedba: Bilbi – Vokal, Jože Zadravec – bobni, Luka Herman Gaiser – kontrabas, Doris Šegula – violina, Luka Sraka – akustična kitara.

- Oglas -