― Oglas ―

Leonart: Ko je muzika je več kot instant polenta

Leonart‌ ‌je ‌pop-rock‌ ‌glasbena‌ ‌skupina‌ ‌iz‌ ‌Maribora‌, ki  ‌igra‌ ‌avtorsko‌ ‌glasbo‌ ‌s‌ ‌ slovenskimi‌ ‌besedili.‌ Kot pravijo, so ‌‌skozi‌ ‌leta‌ ‌skupnega‌ ‌muziciranja‌ ‌svoje‌ ‌odnose‌...
DomaNoviceNeisha in Hamo ustvarila pesem 'Res je čudno'

Neisha in Hamo ustvarila pesem ‘Res je čudno’

- Oglas -

Neisha in Hamo nam v tednu zaljubljencev poklanjata duet – Res je čudno.

Neisha o nastanku skladbe pove: “No, že besedilo pove vse. Sva le še en faliran par (smeh), ki na valentinovo prepeva mogoče malce drugačne verze, kot pa odo večni ljubezni. Je pa to oda upanju. Nama so ostale le sanje. Ni nama zneslo. Pa kaj. Naslanjam se namreč na besedilo pesmi in na sporočilo, ki opisuje, kako hitro se lahko ‘zakurimo’, letimo na krilih strasti, zaslepljeni, nasedamo lepim besedam in lepim pogledom in obljubam, mimogrede pa v vsej vihravosti nonšalantno pošvedramo odnos, tako do partnerja kot do sebe. Saj partner je samo naše zrcalo, nič drugega. Soigralec v šoli življenja. In potem nam zmanjka vere v upanje, moči za ponovni zagon … Pozabimo, da je partnerska ljubezen izbira in odločitev, ne pa neka vihrava zaljubljenost, ki gre prej ali slej v maloro. No, tista bolečina, ki zareže, ko nastopi praznina izgube, ko gre vse rakom žvižgat, nas pa vedno opozori na to, kako se ˝… srce rado vname, hitro zagori in res je čudno, kako šele dojameš, ko te zaboli …˝ Dokler boli, si živ. Pravijo, da je, kar je lepo in ne boli, kič. Jaz bi pa rekla, od viška glava ne boli. Sploh, če smo posipani z iskreno ljubeznijo in pozornostjo. Pa naj bo kičasto, če je temu tako. Samo, da je iskreno od srca. Saj je vendar valentinovo, lahko si damo duška.”

Skladba na začetku ni bila napisana za duet, ta je nastal spontano: “Pesem v samem štartu in v originalu sploh ni bila spisana kot duet, moj producent me je ‘zdrmal’, da rabi pesem nujno slovenski tekst in potem tokom nastajanja le tega pade še ideja o duetu. Namreč poslovenjen tekst, ki ga je on začel delati na moj angleški original, je kar naenkrat kazal na moško-ženski dialog in kar sama od sebe je začela glasba klicati po močni jang energiji, po karakternem moškem glasu, ki bi dobro nosil ves ta aranžmajski ‘šunder’, bil žanrsko kompatibilen in me seveda barvno dobro dopolnjeval. Glasba je bila že vsa posneta, tekst spisan, … imela sva eno in edino idejo. To mora odpeti Hamo. Ampak ni bilo več prostora za prilagajanja v tako pozni fazi, ko je že vse skoraj zaključeno. In ker beseda ni konj, sva ga kontaktirala. Steklo je samo od sebe, padel je prvi demo, prva ‘petka’ je zletela po zraku in seveda smo odgasirali v studio. Kljub temu, da se že dolgo poznava in da sva si že večkrat delila oder, je bila ta ideja o duetu simpatija na prvo poslušanje. Šele z njegovim vokalom je zadeva zazvenela, prej je bilo vse nekako v zraku. Prav vesela sem, da se je tako izšlo. Mislim, da se to dobro čuti, sliši, vidi in upam, da boste uživali ob pesmi.”

Skladba Res je čudno pa ima tudi videopodobo, o kateri Neisha pove: “Video smo posneli nekako, … kako naj rečem … nepretenciozno, ampak z veliko pozornosti … mi, taki kot smo na svojem delovnem mestu, v snemalnem studiu, med snemanjem pesmi, veliko dobre volje je čutiti in seveda muziciranje, ki je v ospredju. Mislim, da ta pesem govori sama zase in ni bilo čutiti potrebe po bolj filmskemu ali npr. portretnemu pristopu k snemanju videa, odločala sem se zgolj med tem, ali bomo snemali odrski nastop ali studijsko snemanje glasbe. Studio 26 na Radiu (RTV Slovenija) je ponujal čudovito atmosfero, ki smo jo potem utopili v retro toplino z mehko lučjo.”

- Oglas -