Sara Being: “Kjer ti je lepo, bi rad ustavil čas in ostal tam za vedno”

Sara Being je umetniško ime Ines Polončič - pevke, tekstopiske, kitaristke in pianistke. Rojena Korošica od študijskih let naprej živi in ustvarja v Ljubljani.

Besedilo za skladbo je napisala sama, glasbo pa skupaj z možem Vidom Polončičem, sicer kitaristom in pevcem nekdanjih skupin Naleen, OdBeatlov in The Toronto Drug Bust. Pesem je bila v mesecu januarju 2022 posneta pri Tadeju Koširju, uspešnem slovenskem kitaristu, v Voodoo Doll Studiu v Ljubljani. Vid Polončič je poskrbel za produkcijo, mix in odigral kitaro in bas kitaro, Ines Polončič pa je pela glavni vokal in spremljevalne vokale, za mastering pa je zaslužen Gregor Zemljič.

“Tu” je poletna pesem. Rodila se je dve leti nazaj na hrvaškem otoku Vis, po prvem zaprtju države v času epidemije covida-19. Iz strogega držanja koronskih pravil, navajena rednega razkuževanja rok in obvezne uporabe mask, sta se Ines in Vid julija 2020 znašla v hišici tik ob morju v majhnem zalivu Stončica. Ines je v mirnem okolju po dolgem času ponovno zaužila mir, svobodo in  sproščenost poletnih dni.

Pesem slika prizore narave ob morju in izpoveduje avtoričine notranje občutke in doživljanje le teh. Nosi sporočilo: “Kjer ti je lepo, bi rad ustavil čas in ostal tam za vedno.” Hkrati pa opisuje, kako si avtorica ni želela vrnitve nazaj v realnost, kjer so takrat prevladovale maske, fizična distanca in občutek omejevanja svobode.

Na ”kraju zločina” – na hrvaškem otoku Visu, sta za prvi singel konec meseca aprila 2022 avtorja tudi posnela videospot. Okviren scenarij zanj sta napisali Katja Vravnik (Gledališče DELA) in Ines, snemalec je bil vsestranski Vid, ki je spot tudi montiral in ga preoblikoval v končno obliko, za vse to delo mu bo Ines tudi postavila spomenik, na za zdaj še nerazkriti destinaciji.

Prvi dan načrtovanega snemanja na otoku se je začel spontano odvijati, ko so ju že zjutraj na stropu pričakali naravni svetlobni odsevi bleščečega morja. Samo spogledala sta se, Vid je vzel kamero in še pred zajtrkom pričel s snemanjem prvih prizorov.

Morje je bilo v času snemanja videospota zelo nizkih temperatur. Načrtovano je bilo, da bi posnela prizor, kako Ines z obleko zaplava v morju. V momentu, ko je zaplavala, je zakričala na ves glas, nato pa se je na vso moč trudila, da se na njenem obrazu ne bi opazilo, kako drgeta od mraza.

Najbolj zabavni del snemanja pa je bil, ko sta snemala prizore igranja s kitaro. Ines je tik pred potovanjem na Vis iz druge roke kupila rabljeno kitaro in ji morala zamenjati strune. Kitaro je poskusila uglasiti, a brez uspeha, ker so bile strune napačno nameščene. Na prizorišču snemanja jo je poskusil uglasiti Vid, vendar je ena struna takoj počila, ostale so bile popolnoma razglašene. Prizor sta vseeno posnela, vendar se je Ines zaradi njenega igranja na kitaro z eno manjkajočo in vsemi ostalimi razglašenimi strunami nasmejala do solz. Zadnji dan sta snemala na čolnu. Zapeljala sta ga iz zaliva, kjer je bil močnejši veter z valovi ter ugasnila motor. Paziti sta morala, da ob nagibanju čolna ne bi s kitaro ali kamero vred padla v vodo. Oba sta uspela ostati suha, kar pa ne bi mogli reči za Inesin klobuk. Na zadnjem posnetku ji ga je veter odpihnil iz glave in ga vrgel v morje. V paniki je prijela za veslo in ga rešila iz vode, Vid medtem ni nehal snemati in je vso akcijo ujel na kameri. Z mokrim klobukom v čolnu se je snemanje simbolično zaključilo.

Besedilo: Ines Polončič Glasba: Ines Polončič, Vid Polončič
Posneto pri Tadeju Koširju (Voodoo Dolls Studio)
Mixing: Vid Polončič
Mastering: Gregor Zemljič 
VIDEO 
Scenarij in vizualizacija: Katja Vravnik – Gledališče DELA, Ines Polončič, Vid Polončič
Video produkcija (snemanje, režija, montaža): Vid Polončič

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

ŠE ENA SLOVENSKA NA DAN

Tinkara Kovač danes praznuje 20. obletnico izida albuma ‘O-RANGE’

Sliši se neverjetno, a minilo je že 20 let odkar je v eter odšel ta album. O-RANGE je...

Alo!Stari imajo novo skladbo!

Alo!Stari so tokrat pripravili precej bolj miren komad, kot smo jih od njih vajeni - srca se pač...

Na veliki oder se vračajo legendarni Faraoni

V portoroškem Avditoriju bomo lahko v soboto, 24. junija 2023, po 10 letih zopet v živo slišali eno...

Joker Out navdušili Barcelono

Kar že vedo njihovi domači in regionalni navijači, zdaj odkriva še Evropa: Joker Out je odličen bend z...

Fat Butlers predstavljajo Vsak Trenutek

Kot pove pevka in avtorica besedila Liza Zavrl: "Komad 'Vsak trenutek' izhaja iz osebnega prostora. Govori o trenutku, ko...

Aleksander Novak z novo ljubezensko skladbo ‘Zdaj, ko že veš’

Aleksander Novak predstavlja novo izpovedno skladbo 'Zdaj, ko že veš', v kateri iskreno spregovori o svoji ljubezni do...

RiNA: Brez teme ni svetlobe

RiNA  je tudi v novin skladbi v svojem prepoznavnem slogu pričarala zanimiv, sodoben in melodičen glasbeni ambient. Skladba je...

Jernej Zoran se spominja: Življenje je teklo počasneje

Dolenjski glasbenik je pred dnevi na radijske postaje poslal skladbo Generacija SFRJ. "Pesem sem si pravzaprav napisal kot...